Nu har Via varit ute på sina första drev efter valpningen ;-))

Vi samlades vid berget mitt i marken och vi kunde ganska snabbt konstatera att föret inte var bra för små hundtassar här uppe.

Vi tog de mer låglänta markerna och de är lite för små för tax, men jag ville få igång Via iaf ;-)).

Vi hinner inte ens ut på pass innan en av skyttarna obsar 4-5 rådjur längst ansmygningsvägen. Han gör inte fel och sätter en fin träff i en hornlös bock som lägger sig på platsen.

Avståndet var väl 70-80 m och de övriga rådjuren lämnade marken söderut.

Via och jag började hur som gå genom marken i öster mot väster och Via går på nattslagen och följer troligen get och kid spår hela vägen ner till en passkytt som fångar in henne innan Via lämnar marken våran.

Vi postar om och väljer en ny såt i vårat “mekong delta” i de södra markerna. Vi hoppas på att denna lilla såt skall bära Via, men tyvärr visar det sig att det är lite si och så med det;-)).

Vi postar ut med en huvudlina mitt i såten och passkyttar i ytterkanterna och delvis trycker in djur när de kommer på pass. Vi obsar ett rådjur som går in i såten, oklart var det tog vägen.

Via och jag går igenom såten och kommer in på lite mer fast mark och där får jag se ett rådjur som gått upp ur daglegan och springer/klaffsar ut i mekong deltat…….typiskt.

Via drar efter vilt ylande och det hela är i gång;-))

Via följer i löpan och den flod/rännil som rådjuret gjort in i härligheten, så det är en riktig prestation som krävs för att hon skall lyckas följa. Ganska snart buktar rådjuret och Via kommer upp på isen/sörjan och söker sig in på djuret och får ett påstick och det hela bär av söderut, och jag kan se drevet på 50 m genom snårskogen och rapporterar då till passlinan. En hare stänker ut brevid en passkytt, även rådjuret går ut på samma löpa.

Passkytten stod lite fel och missade sin chans, tyvärr.

Via drar söderut och igenom marken ut på grannens, där jag blåser av henne på drygt håll ute på en lägda. Va skönt att hon fick driva och komma igång. Hon har gjort ett bra jobb och stundtals lekt Ubåt i det is/snöiga deltat. Vi avslutade jakten i en annan såt där vi bara gjorde ett kort tryckande och fick ut 3 st rådjur på passkyttar men de kunde inte skjuta pga hastighet och att djuren kom tätt brevid varandra.

På nästa jakt igen……

Må så gott

// Jaktsagans